nedeľa 22. apríla 2012

Reakcie na alkohol alebo existuje alergia na alkohol?

Alergia je  nežiadúca reakcia organizmu a  až chorobná precitlivelosť organizmu voči niektorým látkam alebo vonkajším podnetom, ktoré u väčšiny ľudí nevyvolávajú  žiadne  ťažkosti, ale u niektorých  jedincov s genetickou predispozíciou k alergiám vyvolávajú  celý rad nežiaducich subjektívnych a objektívnych ťažkostí. Precitlivelosť nemusí byť vždy daná imunologickými mechanizmami, nemusí sa jednať o alergiu v pravom zmysle slova a to napríklad platí aj o reakciách na  alkohol. Niektorí ľudia  majú okamžitú reakciu po vypití čo i len malého množstva alkoholu. Podkladom toho môže byť vrodené chýbanie enzýmu na odbúravanie etanolu tzv. alkoholdehydrogenáza.. Táto odchýlka je známa u Aziatov a Japoncov, hovorí sa, že „veľa neznesú“. Po vypití alkoholu u geneticky predisponovaných ľudí sa môže objaviť začervenanie kože, nevoľnosť, vyrážky , svrbenie kože, subjektívny pocit tepla. Taktiež ľudia trpiaci určitým typom karcinómu môžu mať po konzume alkoholu opuch a začervenanie tváre a hrudníka.

Nežiaducu alergii podobnú reakciu častokrát vyvoláva pitie vína z dôvodu obsahu histamínu v ňom.  Vína, kde hrozno dozrieva dlhšie (port, sherry - alkoholizované vína) majú vyššie koncentrácie histamínu. Taktiež červené víno alebo francúzske šampanské majú väčší obsah histamínu ako biele  či šumivé vína. Aj pivo obsahujúce histamín môže navodiť  takzvanú histamínovú intoleranciu u konzumenta. Alkohol sám osebe spúšťa v organizme uvoľnenie väčšieho množstva endogenného (vnútorného) histamínu. Alkohol taktiež  inhibuje enzým degradujúci histamín - diamín monoaminooxidázu (DAO), čo vedie aj k zvýšeniu hladiny histamínu. K tomuto zvýšeniu môže dosť aj pri kombinácii vína či piva s potravinami obsahujúcimi histamín ( ryby, syry, fermentované salámy, šunka, údeniny, sójové výrobky, špenát, kečup, kyslá kapusta , čokoláda, jahody, morské živočíchy). Niektorí pacienti môžu mať  ťažké reakcie už po požití stopového množstva alkoholu v prezretom ovocí, čokoládových bonbónov alebo šalátových zálievkach s vinným octom. Syndróm histamínovej intolerancie je pomerne nové ochorenie. Podľa odhadov asi 3% ľudí na Slovensku majú problém s odburávaním histamínu. Na internetových stránkach sa objavú informácie o prítomnosti jedu včiel a ôs vo víne a práve ľudia s alergiou na hmyzí jed môžu zareagovať aj na vypitie vína. Príčinou je spracovanie hrozna spolu s telíčkami ôs a včiel , ktoré si na šťave z bobúľ hrozna pochutnávali. Kto má alergické reakcie po vypití vína, mal by na túto možnosť myslieť.
 Nielen alergikom  neprospieva prítomnosť siričitanov ( sulfidov) vo víne, ktoré sa používajú ako konzervačné látky. Príznakom reakcie na siričitany sú astmatické záchvaty, bolesti hlavy, kýchanie, nádcha, sčervenanie a svrbenie kože, hnačka. Vo víne sa môžu nachádzať aj mliečne bielkoviny, bielko, želatína a látky z kôry stromov síce vo veľmi málom množstve,  ale u pacientov s anafylaktickými reakciami na proteíny aj toto množstvo môže stačiť na spustenie reakcie. Taktiež  rôzne zložky v liehovinách (vodka, whisky)  ako sú   obilniny ( jačmeň, žito, pšenica) u alergikov na peľ obilia a niektoré koreniny ( anýz, kmín, palina) u alergikov na buriny vyvolávajú typické alergické reakcie,  niekedy s kýchaním, vodnatým nosovým výtokom, začervenaním kože, vyrážok alebo aj astmatického záchvatu. Ovocné vína (mušty) sa vyrábajú predovšetkým z rozmačkaných jabĺk, čo môže byť príčinou alergie u pacientov s alergiou na stromy ( breza,  lieska), kde je často skrížená alergia s príbuznými alergénmi nachádzajúcimi sa v jablku.
 Aby sme  nehovorili stále o negatívach alkoholu je dobré aj spomenúť, že napríklad červené víno obsahuje polyfenoly a ich vodca resveratrol znižuje výskyt rakoviny, chorôb srdca a ciev, má aj antioxidačný, antiinfekčný, protizápalový účinok, dokonca chráni pred radiačným žiarením. Príležitostné pitie vína potláča možnosť vzniku Alzheimerovej choroby a dokonca pri zdravom spôsobe života znižuje riziko cukrovky druhého typu. U maldej generácie dokonca zmierňuje výskyt zubného kazu, bráni ukladaniu tuku v tele. Červené víno obsahuje flavonoidy, ktoré chránia pokožku pred UV žiarením lepšie ako klasické ochranné kozmetiké prípravky.
  Alergici by si skutočne mali dávať pozor na  pitie alkoholu,  lebo až 40 % astmatikov  udáva rôzne  alergické reakcie, 30% priamo zhoršenie príznakov astmy pri konzume alkoholu. Treba mať na pamäti, že najčastejším vyvolávateľom  takýchto reakcií je práve víno.  Alergik by si mal dávať pozor  na pitie alkoholu pri športe alebo fyzickej námahe. V každom prípade alergici  musia mať na pamäti, že pitie alkoholu alergiu zhoršuje.

1 komentár:

  1. Dobry den chcela by som sa spytat ci je normalne ze po mensom vypitialkoholu ma strasne bboli brucho a po väcsom,co bolo pred13 rokmi som dostala krce a nasledne bezvedomie.Krv bola vysetrovana-ziadny alkoholdehydrogenaza,vraj okolo alkohplu ani nechodit.Moze narobit az taky problem.Este jedna vec,tiez patri intolerancia alkoholu do HIT?

    OdpovedaťOdstrániť